HÍREK

Projektzáró esemény a Szentmiklóshegyi borbirtokon

Szőlőből gin?
Innovatív kutatási projekt, három különleges tétel, és hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhető –
fedezd fel, mit tud a szőlő gin formájában! 

A PTE beszámolója itt olvasható:
https://univpecs.com/tudomany/szolo_alapu_gin_pte_n_ilyet_tudnak

Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával a szakemberek három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket, melyek a projekt végére elérték a forgalomba hozatali minőséget. A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciumban valósította meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” című projektet. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás miatti, a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett a szőlő új felhasználását kívánják népszerűsíteni. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből összesen 429,80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

A projekt eredményeként a nagy szőlőmennyiségek alternatív felhasználása elősegítheti az elmúlt évek
során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problémájának megoldását: a szőlőt új, extra
illatos gintermékek előállításához használták fel, ennek technológiáját jelen projekt keretében kutatták
és hozták létre. Több innovatív technológia alkalmazását is vizsgálták, végül kidolgoztak egy komplex
technológiai sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a szóba
jövő lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok
– fűszerként való alkalmazását vizsgálták, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi
gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és
hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére. A projekt kutatási és
szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen
díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati
Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és
borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi
vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a
PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin
alapanyagként.

A projekt eredménye három egyedi karakterű kereskedelmi forgalmi minőségű gin és az
előállításukhoz szükséges gintechnológia. Ezek a “zöld gin”, a “pink gin” és a “piros gin”.

A projekt megvalósítás helyszínei: Danubiana Kft. – 7150 Bonyhád, Schweitzer tanya 029/3. hrsz.,
PTE SZBKI – 734 Pécs, Pázmány Péter u. 4.
Felhívás megnevezése: GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs
tevékenységek ösztönzése”

A helyszínen készült képeket, köszönjük Csortos Szabolcsnak (PTE)